Πολλές φορές όταν ρωτάμε τους φίλους μας που τρέχουν τι κάνουν στην προπόνηση, η απάντηση είναι: "Τρέχω Χ χιλιόμετρα την εβδομάδα". Όπου Χ αντικαταστήστε με ένα μεγάλο αριθμό για όσους τρέχουν Μαραθώνιο. Βέβαια δεν περιμένουμε από τους φίλους μας να μας κάνουν ανάλυση διάρκειας 2 ωρών του προγράμματος τους, αλλά αν επιμένετε προσωπικά μπορώ να σας κάνω μια διάλεξη δια ζώσης έτσι στο πρόχειρο.
Η αλήθεια όμως είναι ότι τα χιλιόμετρα είναι ένα μόνο κομμάτι της προετοιμασίας ενός Μαραθωνοδρόμου. Για να αντέξουμε στην καταπόνηση των 42,195 μέτρων χρειάζονται απαραίτητα και βάρη για ενδυνάμωση, επίσης χρειάζονται ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού (κοιλιακοί,ραχιαίοι) και φυσικά διατάσεις. Σε περιόδους έντονης προπόνησης επίσης είναι πολύ τονωτικό ένα αθλητικό μασάζ για ξεκούραση. Τις ημέρες που δεν τρέχουμε είναι πολύ σημαντικό να τις αφιερώνουμε σε εναλλακτική προπόνηση όπως ποδήλατο, κολύμπι, ή step. Αυτά νομίζω είναι λίγο-πολύ γνωστά σε όλους όσους έχουν διαβάσει σχετικά άρθρα σε περιοδικά. Στην πραγματικότητα πόσοι όμως από μας τα ακολουθούν;
Δικαιολογίες πάντα υπάρχουν αλλά αν θέλουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον αγώνα πρέπει να τις ξεχάσουμε. Για παράδειγμα μπορούμε άνετα να κάνουμε κάποιες ασκήσεις στο σπίτι χωρίς να χρειαστεί να πάμε στο γυμναστήριο για βάρη. Επίσης μπορούμε να αξιοποιήσουμε ακόμα και τον χρόνο που βλέπουμε στην τηλεόραση την Μαρία την Άσχημη κάνοντας διατάσεις. Οι ασκήσεις για τον κορμό δεν χρειάζονται ειδικά μηχανήματα για να γίνουν, αρκεί μόνο μία καρέκλα κι ένα χαμηλό μαξιλάρι. Ξαπλώνουμε στο πάτωμα βάζοντας κάτω από την μέση μας το μαξιλάρι και βάζουμε τα πόδια πάνω στην καρέκλα έτσι ώστε οι γάμπες μας να ακουμπάνε πάνω στο κάθισμα της καρέκλας και τα πόδια να σχηματίζουν ορθή γωνία στα γόνατα και στους γοφούς και αρχίζουμε. Μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε μόνοι σας για ασκήσεις με βάρη χρησιμοποιώντας κουτιά μπύρας (σε δωδεκάδα) ή μπουκάλια νερού αν δεν θέλετε να ξοδέψετε χρήματα για να αγοράσετε ένα ζευγάρι αλτήρες. Οι δυνατότητες για γυμναστική στο σπίτι είναι πρακτικά σχεδόν ανεξάντλητες αρκεί να έχετε όρεξη.
Ο Σουηδός εργοφυσιολόγος Άστραντ έλεγε στους μαθητές του ότι ο δυνατός κορμός είναι η βάση για κάθε αθλητή και ότι από τον κορμό εκπηγάζει η δύναμη των άκρων. Αν παρατηρήσετε τους πρωταθλητές δρομείς σε οποιαδήποτε απόσταση από τα 100 μέτρα μέχρι το Μαραθώνιο θα δείτε ότι ο κορμός είναι σχεδόν ακίνητος και μόνο τα άκρα κινούνται χωρίς να γίνεται καμιά σπατάλη δυνάμεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Αυστραλός Μαραθωνοδρόμος Robert de Castella που πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ στον Μαραθώνιο 2:08:18 το 1981 (πριν την εποχή των Αφρικανών δρομέων) έχοντας μια εξαιρετική επίδοση στο δεύτερο μισό του αγώνα και καταφέρνοντας να διατηρεί την ίδια ταχύτητα όπως και στο πρώτο μισό. Ένας από τους λόγους πέρα από το τεράστιο ταλέντο του ήταν και η εξαιρετική δύναμη που είχε στον κορμό του αποτέλεσμα βέβαια συστηματικής προπόνησης και του κορμού. Ακόμα όμως κι αν δεν έχετε στόχο να πάτε κάτω από το 2:09 δεν νομίζω να σας πειράξει να μπορέσετε να τρέξετε το δεύτερο μισό του Μαραθωνίου με τον ίδιο ρυθμό που τρέξατε τα πρώτα 21 χλμ.
Με λίγα λόγια η πικρή αλήθεια είναι ότι τα χιλιόμετρα από μόνα τους ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ για να πετύχετε την καλύτερη δυνατή επίδοση σας.
Τρίτη 14 Αυγούστου 2007
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
Δεν βλέπω Μαρία η Ασχημη. Μπορώ να κάνω γυμναστική με άλλο σηριαλ;
Κι εγώ δεν την βλέπω γιατί δεν βλέπεται τόσο άσκημη που είναι. Αλλά δες όποιο σήριαλ θες αρκεί να διαρκεί πολύ. Όσο μεγαλύτερη διάρκεια έχει το σήριαλ τόσο καλύτερα για σένα.
Δημοσίευση σχολίου